Ademhaling als tool voor stressmanagement

Ademhalen is een essentiële functie van het lichaam, maar het gaat veel verder dan alleen het voorzien van ons lichaam van zuurstof en het uitademen van koolstofdioxide. Zoals Dr. Andrew Huberman, een vooraanstaande neurowetenschapper, uitlegt, is ademhalen ook een krachtig instrument voor het beïnvloeden van onze hersentoestand.

In de hersenen zijn er twee belangrijke gebieden die verantwoordelijk zijn voor ademhaling, namelijk het pre-Bötzinger-complex en de parafaciale nucleus. Het pre-Bötzinger-complex is gelegen in de medulla oblongata, een deel van de hersenstam dat verantwoordelijk is voor het regelen van autonome functies zoals hartslag en ademhaling. De parafaciale nucleus, daarentegen, bevindt zich in de pons en controleert de ademhaling tijdens spraak, huilen of hoesten.

Daarnaast is er nog een belangrijke zenuw betrokken bij ademhaling, namelijk de nervus phrenicus. Deze zenuw controleert het middenrif, een belangrijke spier die helpt bij het in- en uitademen.

Ademhalen heeft niet alleen invloed op onze fysiologie, het kan ook onze hersentoestand beïnvloeden. Ademhaling is namelijk gekoppeld aan het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor onze "vecht- of vluchtreactie" en onze "rust- en herstelrespons". Door onze ademhaling te veranderen, kunnen we ons autonome zenuwstelsel beïnvloeden en zo onze hersentoestand veranderen.

Een diepe en langzame ademhaling kan ons lichaam bijvoorbeeld in een ontspannen en kalme toestand brengen, terwijl een snelle en oppervlakkige ademhaling onze hartslag kan verhogen en ons in een staat van opwinding kan brengen. Dit komt omdat een diepe ademhaling het parasympathische zenuwstelsel stimuleert, terwijl een snelle ademhaling het sympathische zenuwstelsel activeert.

Het beheersen van onze ademhaling kan ons dus helpen om onze hersentoestand te beïnvloeden en ons te helpen bij het omgaan met stressvolle situaties of het bevorderen van ontspanning en rust. Of het nu gaat om een ademhalingsoefening tijdens yoga of meditatie, of gewoon het bewust worden van onze ademhaling gedurende de dag, het beheersen van onze ademhaling kan een krachtig hulpmiddel zijn voor het verbeteren van onze mentale en fysieke gezondheid.

 

Geschreven door:

Kris Coelus D.O. M.R.O

Specialiteiten:
baby's hoofd- en schouderklachten long- en darmproblemen

Lees ook

Als osteopaat heb ik veel gemeen met een getrainde muzikant. Net zoals een muzikant ben ik getraind om te luisteren. In dit geval te luisteren naar de...
Waarom osteopathie een plek verdient binnen de huidige gezondheidszorg Osteopathie valt in Nederland onder het label ‘alternatieve geneeswijzen’, maa...

Liever telefonisch inboeken?

Bel naar 076-7002484