Dichtbij
Menu
Kaakklemmen, ook bekend als bruxisme wanneer het onbewust gebeurt tijdens de slaap, is een aandoening waarbij iemand de kaakspieren krachtig aanspant, wat kan leiden tot pijn, ongemak, en schade aan de tanden en kaakgewrichten. Kaakklemmen kan zowel overdag als ’s nachts voorkomen en is vaak gerelateerd aan stress, angst, of andere emotionele spanningen.
De meest voorkomende symptomen van kaakklemmen zijn pijn en stijfheid in de kaak, vooral na het wakker worden of na een periode van stress. Andere symptomen zijn hoofdpijn, vooral bij het slapen, pijnlijke of gevoelige tanden, en soms klik- of knarsgeluiden bij het bewegen van de kaak. In ernstige gevallen kan het kaakgewricht beschadigd raken, wat kan leiden tot chronische kaakklachten of temporomandibulaire disfunctie (TMD). Ook kan er sprake zijn van tandenslijtage of afgebroken tanden door de constante druk.
Kaakklemmen wordt vaak veroorzaakt door stress en angst, die onbewust leiden tot het aanspannen van de kaakspieren, zowel overdag als tijdens de slaap. Andere oorzaken kunnen zijn malocclusie (een verkeerde uitlijning van de tanden), slaapstoornissen zoals slaapapneu, en bepaalde leefgewoonten zoals het kauwen op pennen of nagelbijten. Soms kan bruxisme een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva.
Bepaalde risicogroepen zijn vatbaarder voor kaakklemmen. Dit zijn onder andere mensen met een hoge stressniveaus of angststoornissen, en mensen met chronische slaapproblemen. Ook personen met een verkeerde uitlijning van de tanden of die bepaalde medicijnen gebruiken, lopen een verhoogd risico. Kaakklemmen komt ook vaker voor bij mensen die nauwkeurig werk verrichten of vaak geconcentreerd zijn, waarbij ze onbewust de kaak aanspannen.
Het behandelen van kaakklemmen richt zich op het verminderen van de symptomen en het aanpakken van de onderliggende oorzaken. Ontspanningstechnieken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, of yoga, kunnen helpen om stress te verminderen en het kaakspieren te ontspannen. Het dragen van een bitje of splint tijdens de nacht kan helpen om de tanden te beschermen en de druk op de kaak te verminderen. In sommige gevallen kan fysiotherapie voor de kaakspieren of cognitieve gedragstherapie nuttig zijn om de gewoonte van kaakklemmen te doorbreken. Bij ernstige gevallen kan medisch advies nodig zijn voor verdere behandeling, zoals injecties in de kaakspieren of aanpassingen aan de tanduitlijning.
Over ons Welkom bij OsteosOnline, waar uw gezondheid en welzijn voorop staan. Wij geloven in een persoonlijke benadering van zorg, waarbij we ons volledig richten op u als individu. Onze missie is om u de best mogelijke zorg te bieden, met de mens altijd centraal. Waarom kiezen voor OsteosOnline? Bij OsteosOnline geloven we dat zorg […]
Bij OsteosOnline erkennen we dat het herstelproces na een osteopathische behandeling even uniek is als de individuen die de behandeling ondergaan. Osteopathie, een holistische benadering van gezondheid, stimuleert het zelfherstellende vermogen van het lichaam, wat soms resulteert in een scala aan fysieke en emotionele reacties. Deze reacties, hoewel soms verrassend, zijn indicatoren van de diepgaande […]